Tarjanka-szurdok

Kedves Érdeklődő! A Tarjanka-szurdok fokozottan védett tájvédelmi körzet, kizárólag a Bükki Nemzeti Park honlapján található feltételekkel látogatható. Kérjük, mielőtt úti céljának a szurdokot választaná, tájékozódjon a feltételekről és engedély nélkül ne induljon útnak arra a területre!

Településünk különleges természeti képződménye a Tarjanka-szurdok, amely Domoszlótól É-NY-ra található.

A völgy bejáratától andezittufát, benne lapilliket és vulkáni bombákat figyelhetünk meg.

A nyugati oldalon oldalazó erózió által kikoptatott kis barlang is látható, amely a Görgeteges-eresz nevet kapta. Árvizek esetén a megduzzadt víz a mai napig alakítja küllemét. A patak keleti oldalán láthatunk szemeskövet, melyet bekéregződött andezitből alkotott a természet. Feljebb haladva lávakőzet padkákat láthatunk, majd elérjük a már nem működő kőbánya területét és lassan eljutunk a szurdok bejáratához.

A szikla falából a salakos gyenge kötésű andezitet a szélsőséges időjárás, valamint a Tarjanka-patak eróziója kimosta és mélyítette, így alakult ki a szurdok. A kanyon hossza kb. 750 méter és van ahol a falmagassága a 15 métert is eléri. A mederbeli nagy sziklák a kimosódott köveket, valamint a csapadékvíz lezúduló hordalékát felfogják, így kisebb-nagyobb csobogókat, vízeséseket képeznek a mederben.

Legszebb a kettős vízesés, ahol mindössze kb. 1 méter széles a szikla aljzat és alatta egy mély katlanban még aszályos időben is másfél méter víz áll. Felfelé haladva a szurdok kiszélesedik és kisebb-nagyobb köveken, csobogókon keresztül eljuthatunk az alsó-tarjankai vadászház romjaihoz.