Domoszlói Római Katolikus TemplomPolgármesteri HivatalMűvelődési Ház
Ma 2020. augusztus 5. szerda, Krisztina napja van, holnap Berta napja lesz.

Tarjanka-szurdok

 FOKOZOTTAN VÉDETT TÁJVÉDELMI KÖRZET!

 TERMÉSZETŐRI SZOLGÁLAT ELLENŐRZÉSE ALATT ÁLL!

BELÉPÉS ENGEDÉLY NÉLKÜL SZIGORÚAN TILOS!

BELÉPÉSI ENGEDÉLLYEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ:

BÜKKI NEMZETI PARK HONLAPJÁN TALÁLHATÓ

Településünk különleges természeti képződménye a Tarjanka-szurdok, amely Domoszlótól É-Ny-ra található. A völgy bejáratától andezittufát, benne lapilliket és vulkáni bombákat figyelhetünk meg. A nyugati oldalon oldalazó erózió által kikoptatott kis barlang is látható, amely a Görgeteges-eresz nevet kapta. Árvizek esetén a megduzzadt víz a mai napig alakítja küllemét.                                                                  

A patak keleti oldalán láthatunk szemeskövet, melyet bekéregződött andezitből alkotott a természet. Feljebb haladva lávakőzet padkákat láthatunk, majd elérjük a már nem működő kőbánya területét, és lassan eljutunk a szurdok bejáratához.

A szikla falából a salakos gyenge kötésű andezitet a szélsőséges időjárás, valamint a Tarjanka-patak eróziója kimosta és mélyítette, így alakult ki a szurdok. A kanyon hossza kb. 750 méter és van ahol a falmagassága a 15 métert is eléri. A mederbeli nagy sziklák a kimosódott köveket valamint a csapadékvíz lezúduló hordalékát felfogják, így kisebb-nagyobb csobogókat, vízeséseket képeznek a mederben.

Legszebb a kettős vízesés, ahol mindössze kb. egy méter széles a szikla aljzat, és alatta egy mély katlanban még aszályos időben is másfél méter víz áll. Felfelé haladva a szurdok kiszélesedik, és kisebb-nagyobb köveken, csobogókon keresztül eljuthatunk az alsó-tarjankai vadászház romjaihoz.

 

 

 

Fotók a Tarjanka-szurdokról

 

 

 

 

 

 

     

             

                     

 

 


Iratkozzon fel hírlevelünkre, adja meg az email címét!
 

Bemutatkozás | Polgármesteri Hivatal | Önkormányzat | Programok | Hírek | Közérdekű címek
2011-2020 © Domoszló Község Önkormányzatának hivatalos oldala